Pôvod chmeľu Ahtanum je trochu záhadou. Bola to prvá chmeľová odroda, ktorá vyšla zo šľachtiteľského programu Yakima Chief Ranches. Hlavné ranče Yakima založili koncom 80. rokov tri rodiny chovateľov chmeľu v tejto oblasti; Smiths, Perraults a Carpenters. Bol to Charles Carpenter, ktorý prvýkrát vysadil chmeľ v údolí Yakima v roku 1868. Na jeho usadlosť v Ahtanume vysadil chmeľové odrody, získané z majetku jeho otca. Chmeľ Ahtanum je teda pomenovaný podľa tohto miesta.
Ahtanum má unikátnu sladkú a korenistú citrusovú a kvetinovú stopu a tiež tóny jemných drevín. Je menej horký ako Cascade s výraznejšími tónmi grapefruitu v porovnaní s Willamette. Niektoré bežné deskriptory arómy spojené s Ahtanumom zahŕňajú: pelargónie, čajové struky, kvety jabĺk a bazovník.
Ahtanum sa najčastejšie používa v neskorších časoch chmelovaru na využitie jeho príjemnej arómy. Obzvlášť dobre sa dopĺňa s niektorými horkými odrodami chmeľu, ako napríklad Cascade (ako v prípade Stone - Pale Ale) alebo s Amarillom, možno dokonca aj s Mosaicom. Má však dostatok alfa kyselín na to, aby aj sám dodal miernu horkosť. Používa sa v single-hop svetlých pivách. Táto citrusová odroda je veľmi vhodná pre pšeničné štýly. Myrcénové oleje, ktoré produkujú grapefruitový / pomarančový charakter, sú také vysoké, že nadmerné používanie chmeľu môže tiež spôsobiť trochu kovovú chuť.
IPAs & Pale Ales
Hefeweizen
Bitters
California Common
American Amber
American Brown
American Wheat
Lagers