neznama chyba
Prihlásenie:
Prihlasovacie meno:
Heslo:
Registrácia Zabudol som heslo
Môj účet:

  • Work Image

PIVNÝ CHLEBÍK Z MLÁTA

Tento recept je náš domáci a môžete v ňom využiť všetko, čo vám po uvarení piva zostane - mláto, kvasnice, a aj pivo samotné.

My dvaja nie sme zrovna tí, čo jedia pečivo - nekonzumujeme ho vôbec. Ale keďže radi varíme, pečieme a vymýšľame, nedalo nám nevyskúšať chleba, kde by sme mohli "osadiť" všetko, čo máme radi.
Chceli sme to ponúknuť rodine, ale popravde, dosť veľkú časť sme zožrali my sami

POSTUP
  • KYSNUTIE cca 7 hodín
  • PEČENIE NA 250°= 10 minút
  • PEČENIE NA 180°= 45 minút
  • FARBA: 15 EBC
  • ALKOHOL: žiadny
Ingediencie

Múka hladká chlebová | 1000 g
Mláto - vlhké| 500 g
Kvasnice recyklované tekuté | 80 g
Pivo domáce | 500 ml
Vlažná voda | 100 ml
Med domáci | 1 ČL
Soľ | 2 ČL
Ocot | 1 PL
Semienka a dochucovače podľa fantázie

Príprava

Všetky ingrediencie by mali byť v izbovej teplote.
Zamiesili sme spolu preosiatu múku a mláto.
Do stredu sme naliali kvasnice (u nás to práve boli recyklované MJ M36, ale to je jedno).
Na kvasnice sme naliali vlažnú vodu zmiešanú s medom.
Vymiešali sme to v strede , teda sme zapracovali kvasnice a nechali 10 minút odpočívať.
Potom sme tam naliali naše domáce pivko, pridali ocot, soľ, chia semienka (vy môžte dať pre chuť čokoľvek) a poriadne sme to pomiešali v mise. Na vrch sme poprášili trochu múky, zakryli misu utierkou a nechali odpočívať.

Sledovali sme kysnutie, a z času na čas sme to celé premiešali, obrátili, aby sa vzduch dostal všade.
Toto trvalo asi 7 hodín, a keďže nie sme moc trpezliví, v noci sme to rovno išli strčiť do rúry.

Pečenie

1. rozohriali sme rúru na 250, spolu s dvomi plechmi ( jeden, na ktorý sme plánovali dať cesto, a druhý spodný, kde sme plánovali dať vodu
2. keď sa rúra vyhriala, na spodný plech sme vyliali pohár vody a na vrchný plech sme uložili cesto
3. 10 minút sme to takto piekli na 250°spolu s tou vodou na spodu
4. po 10 minútach sme vybrali preč plech s vodou, stlmili rúru na 180°a ďalej piekli 45 minút
5. skúška "správnosti" upečenia - poklopkali sme po vrchu chleba prstami, zvuk bol dutý, vizuálne bola kôrka v peknej zlatavej farbe, teda chleba bol upečený

Výsledok

Vyšiel nám obrovský, chutný, voňavý chlebík, ktorý fakt stojí za to vyskúšať a ktorým viete spraviť dobrú náladu nielen sebe, ale aj ostatným

DOBRÚ CHUŤ!

VŠETKY RECEPTY
Tieto internetové stránky používajú súbory cookie. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu