neznama chyba
Prihlásenie:
Prihlasovacie meno:
Heslo:
Registrácia Zabudol som heslo
Môj účet:

Header Background

Pivné štýly - Ležiak (lager)

  • Work Image

Ležiak (lager)

  • Počiatočná hustota 10-11,5 °Plato
  • Obsah alkoholu 4 - 5,5 %
  • Farba 7 - 15 °EBC
  • Horkosť 15 - 25 IBU
pôvod

Nepochybne sa jedná o najpopulárnejší typ piva na svete, ale zároveň ide o jeden z najmladších, len vďaka vynálezu chladiaceho systému koncom 19. storočia, ktorý umožňuje udržiavať požadované nízke teploty spracovania počas celého roka. Odvtedy rýchlo prekonal vrchne kvasené pivá z hľadiska konzumovaného objemu. "Ležiak" sa niekedy nesprávne používa na označenie všetkých spodne kvasených pív. Silné ležiaky sú známe ako exportné a svetlejšie ležiaky, jednoducho ako svetlé pivá.

Zvyčajný sladový základ

Slad plzenský je používaný až do 100% sypania. Viac, alebo menej modifikovaný slad by mal byť použitý v závislosti od konkrétnej charakteristiky piva (pocit v ústach, pena atď.). Na obohatenie chuti je možné časť sypania nahradiť napríklad sladom karamel pale, resp. sladom viedenským.

BJCP

Ak vás zaujímajú jednotlivé pivné štýly, súhrnnú informáciu nájdete v aktuálne najkomplexnejšom a najuznávanejšom sprievodcovi pivných štýlov a ich charakteristík - BJCP Style Guidelines (2015), alebo v českom časopise Pivař, kde sú postupne prekladané jednotlivé štýly.

popis

Ležiak je spodné kvasené pivo, stabilizované pri nízkych teplotách. Po kvasnom procese mesiac a viac leží, od čoho je aj odvodené pomenovanie “ležiak”. Má bledú farbu a je slabo chmelený, s chuťou, v ktorej zvyčajne nie je výrazná žiadna aróma. Je možné ho definovať ako ľahko piteľné pivo a je to tak najviac konzumovaný a komerčne dostupný pivný štýl. Nemecký Bock, Dortmunder a Märzen sú taktiež rôzne štýly ležiakov. Zároveň existujú aj tmavé ležiaky, označované ako čierny ležiak, Dunkel a Schwarzbier.

Opatrenia pri varení piva

Žiadne špeciálne! Ak sa ale používa vysoký podiel sladu s nízkou úrovňou amylolytickej aktivity, mal by sa brať do úvahy počas rmutovania. Odporúča sa, aby amylolytická aktivita použitého základného sladu bola vysoká.

inšpirácia na recepty

základný ležiak

VŠETKY ŠTÝLY
Tieto internetové stránky používajú súbory cookie. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu