Prihlásenie:
Prihlasovacie meno:
Heslo:
Registrácia Zabudol som heslo
Môj účet:

Header Background

Pivné štýly - Ležiak (lager)

  • Work Image

Ležiak (lager)

  • Počiatočná hustota 10-11,5 °Plato
  • Obsah alkoholu 4 - 5,5 %
  • Farba 7 - 15 °EBC
  • Horkosť 15 - 25 IBU
pôvod

Nepochybne sa jedná o najpopulárnejší typ piva na svete, ale zároveň ide o jeden z najmladších, len vďaka vynálezu chladiaceho systému koncom 19. storočia, ktorý umožňuje udržiavať požadované nízke teploty spracovania počas celého roka. Odvtedy rýchlo prekonal vrchne kvasené pivá z hľadiska konzumovaného objemu. "Ležiak" sa niekedy nesprávne používa na označenie všetkých spodne kvasených pív. Silné ležiaky sú známe ako exportné a svetlejšie ležiaky, jednoducho ako svetlé pivá.

Zvyčajný sladový základ

Slad plzenský je používaný až do 100% sypania. Viac, alebo menej modifikovaný slad by mal byť použitý v závislosti od konkrétnej charakteristiky piva (pocit v ústach, pena atď.). Na obohatenie chuti je možné časť sypania nahradiť napríklad sladom karamel pale, resp. sladom viedenským.

BJCP

Ak vás zaujímajú jednotlivé pivné štýly, súhrnnú informáciu nájdete v aktuálne najkomplexnejšom a najuznávanejšom sprievodcovi pivných štýlov a ich charakteristík - BJCP Style Guidelines (2015), alebo v českom časopise Pivař, kde sú postupne prekladané jednotlivé štýly.

popis

Ležiak je spodné kvasené pivo, stabilizované pri nízkych teplotách. Po kvasnom procese mesiac a viac leží, od čoho je aj odvodené pomenovanie “ležiak”. Má bledú farbu a je slabo chmelený, s chuťou, v ktorej zvyčajne nie je výrazná žiadna aróma. Je možné ho definovať ako ľahko piteľné pivo a je to tak najviac konzumovaný a komerčne dostupný pivný štýl. Nemecký Bock, Dortmunder a Märzen sú taktiež rôzne štýly ležiakov. Zároveň existujú aj tmavé ležiaky, označované ako čierny ležiak, Dunkel a Schwarzbier.

Opatrenia pri varení piva

Žiadne špeciálne! Ak sa ale používa vysoký podiel sladu s nízkou úrovňou amylolytickej aktivity, mal by sa brať do úvahy počas rmutovania. Odporúča sa, aby amylolytická aktivita použitého základného sladu bola vysoká.

inšpirácia na recepty

základný ležiak