neznama chyba
Prihlásenie:
Prihlasovacie meno:
Heslo:
Registrácia Zabudol som heslo
Môj účet:

Header Background

Pivné štýly - Märzen

  • Work Image

Märzen

  • Počiatočná hustota 12 -14 °Plato
  • Obsah alkoholu 5 - 6,5 %
  • Farba 10 - 40 °EBC
  • Horkosť 20 - 30 IBU
pôvod

Názov märzen pochádza z nemčiny a je odvodený od slova märz, teda marec. Pred vynájdením efektívnych chladiacich systémov nebolo počas leta vždy možné variť pivo, čo viedlo k veľkým množstvám silného piva, ktoré sa varilo na začiatku jari (okolo marca) a jeho skladovaniu v chladných pivniciach počas leta. Na jeseň boli tieto sudy zvyčajne otvorené na Oktoberfeste. Märzen je tiež známy ako Viedenský ležiak alebo pivo Oktoberfest. Märzen vznikol v rokoch 1871 - 1872 a jeho receptura bola odvodená práve od Viedenského ležiaku. V súčasnosti sú märzeny v mnohých krajinách typickými sezónnymi alebo festivalovými pivami.

Opatrenia pri varení piva

Ak sa používajú špeciálne slady, zvyčajne sa vyžaduje dlhšia doba rmutovania.

BJCP

Ak vás zaujímajú jednotlivé pivné štýly, súhrnnú informáciu nájdete v aktuálne najkomplexnejšom a najuznávanejšom sprievodcovi pivných štýlov a ich charakteristík - BJCP Style Guidelines (2015), alebo v českom časopise Pivař, kde sú postupne prekladané jednotlivé štýly.

popis

Farba spodne kvaseného Märzenu sa pohybuje od zlatej, cez jantárovú až svetlo medenú. Chuť je výrazne sladová a sladká. Chmelenie môže byť zamerané na rôzne arómy, ktoré by ale nemali byť veľmi výrazné. Má vyššiu počiatočnú hustotu ako plzeň, či bežný ležiak.

Zvyčajný sladový základ

Viedenský slad a mníchovský svetlý a tmavý sú špeciálne vyvinuté pre tento pivný štýl. Sladová chuť môže byť zaguľatená použitím karamelových, alebo nejakých iných tmavých sladov, ako napríklad Karamel Pale, alebo Dark Ale slad. Avšak základ sypania tvorí slad plzenský.

VŠETKY ŠTÝLY
Tieto internetové stránky používajú súbory cookie. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu