Prihlásenie:
Prihlasovacie meno:
Heslo:
Registrácia Zabudol som heslo
Môj účet:

Header Background

Pivné štýly - Ale

  • Work Image

Ale

  • Počiatočná hustota 9-13 °Plato
  • Obsah alkoholu 3,5 - 5,5 %
  • Farba 15-30 °EBC
  • Horkosť 20 - 30 IBU
pôvod

Ale (ejl) je označením širokej a značne rôznorodej skupiny pivných štýlov vrchne kvaseného piva. Pôvodne boli takto označované pivá vyrábané bez použitia chmeľu (v protiklade k chmelenému pivu, označovanému ako beer). V širšom zmysle sú v súčasnosti takto označované všetky vrchne kvasené pivá. V stredoveku bolo pivo typu ale spolu s chlebom jednou zo základných potravín.

Zvyčajný sladový základ

Ako základ býva používaný slad Pale Ale alebo dobre modifikovaný plzenský slad. Silnejší zlatý odtieň a chuť je možné dosiahnuť použitím sladu Golden Ale. Okrem toho môže byť použitá široká škála špeciálnych sladov podľa typu piva, napr.: slad Dark ale, Cookie, pre bitter ale, ďalej pre pale ale slad Karamelový pale, alebo tmavý Karamelový slad pre brown ale.

BJCP

Ak vás zaujímajú jednotlivé pivné štýly, súhrnnú informáciu nájdete v aktuálne najkomplexnejšom a najuznávanejšom sprievodcovi pivných štýlov a ich charakteristík - BJCP Style Guidelines (2015), alebo v českom časopise Pivař, kde sú postupne prekladané jednotlivé štýly.

popis

Ale majú typicky ovocnú a prenikavú arómu, hlavne v dôsledku kvasenia pri vyšších teplotách, kedy sa tvoria vo väčšom množstve vedľajšie kvasné produkty, ako sú estery a fenoly. Farebná škála je široká, začínajúca bledým pale ale, cez jantárový bitter ale, až po skoro čierny nejaký tradičný ale. Je bežné veľmi výrazné chmelenie, zamerané predovšetkým na arómu, zaradené hlavne ku koncu výrobného procesu, čím sa zabezpečí vo väčšej miere uvoľnenie aromatických látok a menšie, až žiadne horkých látok. Pre dosiahnutie požadovaných vlastností sa používajú rôzne postupy. Tieto postupy môžu zahrňovať pridanie chmeľu na konci chmelovaru (angl. late addition), po jeho skončení (flame out), pri chladení (hop stand) a čírení piva (whirlpool hopping), pri jeho stáčaní do fermentačnej nádoby (v zariadení nazývanom hopback) a v priebehu kvasenia a zrenia piva (dry hopping, slovensky studené chmelenie). Chuť je obvykle suchá a môžu byť veľké rozdiely v počiatočnej hustote.

inšpirácia na recepty

American IPA
American Pale Ale
American Wheat