Prihlásenie:
Prihlasovacie meno:
Heslo:
Registrácia Zabudol som heslo
Môj účet:

Header Background

Pivné štýly - Bock

  • Work Image

Bock

  • Počiatočná hustota 16 -18 °Plato
  • Obsah alkoholu 6 - 8 %
  • Farba 8 - 15 °EBC
  • Horkosť 15 - 25 IBU
pôvod

Bock je silný ležiak, pôvodne z Nemecka s dlhou históriou, siahajúcou až do 14. storočia a mesta Einbeck. Pivovary z iných miest sa neskôr tiež naučili pripravovať tento skvelý ležiak a lepšie sa oboznámili s menom Bock. Keďže sa v Mníchove, v okrese Einbeck, odkiaľ toto pivo pochádza, vyslovovalo ako “ein Bock” (“cap”), začalo sa toto pivo nazývat “Bock”, z čoho pramení aj zvyk zobrazovať na fľašiach capa až do dnešnej doby. Bock je tradične sezónne pivo, konzumované v období vianoc a na jar v období Veľkej noci. Toto pivo sa zriedkakedy predáva po celý rok. Pivo tohto štýlu bolo po dlhú dobu konzumované mníchovskými mníchmi ako zdroj energie v období pôstu.

Opatrenia pri varení piva

Ak sa používa vysoký podiel špeciálnych sladov, je potrebné venovať pozornosť amylolytickej aktivite. Niekedy je dokonca rozumnou voľbou použiť aj slad enzymatický.

BJCP

Ak vás zaujímajú jednotlivé pivné štýly, súhrnnú informáciu nájdete v aktuálne najkomplexnejšom a najuznávanejšom sprievodcovi pivných štýlov a ich charakteristík - BJCP Style Guidelines (2015), alebo v českom časopise Pivař, kde sú postupne prekladané jednotlivé štýly.

popis

Pôvodne pivo štýlu Bock, malo silne medenú farbu, bolo slabo chmelené a malo sladovú chuť. V dnešnej dobe existuje niekoľko rôznych štýlov. Doppelbock, silnejšia a viac sladová verzia. Maibock, alebo helles bock, ako svetlá a viac chmelená verzia, alebo Eisbock, vyrábané zmrazením finálneho produktu (zvyčajne Doppelbocku) a odobratím ľadu. Taktiež sú varené podobné verzie so sypaním viac ako 50% pšeničného sladu.

Zvyčajný sladový základ

Sladov, ktoré môžete použiť pri varení tohto piva je veľa. Pre svetlejšie Bocky sa používa slad plzenský spolu so svetlými a tmavými karamelovými sladmi ako napríklad Karamel Pale a svetlý a tmavý mníchovský slad. Pokiaľ ide o tmavé verzie, môže byť polovica zmesi sypania pripravená zo sladov Dark Ale, Čokoládový a Karamel 100. Ak je žiadúca veľmi tmavá farba, je dobré použiť niekoľko percent z Čokoládového svetlého, alebo Čokoládového tmavého sladu, resp. Čierneho sladu. Pšeničný bock vyžaduje samozrejme použitie pšeničného sladu.