neznama chyba
Prihlásenie:
Prihlasovacie meno:
Heslo:
Registrácia Zabudol som heslo
Môj účet:

Header Background

Pivné štýly - Pilsner (Plzeň)

  • Work Image

Pilsner (Plzeň)

  • Počiatočná hustota 11-12 °Plato
  • Obsah alkoholu 4,5 - 5,2 %
  • Farba 6 - 12 °EBC
  • Horkosť 25 - 40 IBU
pôvod

Pivo známe ako “matka” všetkých ležiakov, vytvorené v Čechách, v meste Plzeň, v roku 1842. Konkrétne bola prvá várka navarená 05.10.1842 sládkom Josefom Grollom, ktorý bol pozvaný do meštianského plzenského pivovaru na varenie piva klasického bavorského typu. V podstate omylom za použitia miestnej mäkkej vody, žateckého chmeľu a novej anglickej metódy spracovania sladu sa mu podarilo vyrobiť pivo, ktoré po narazení 11.11.1842 prekvapilo svojou neobyčajnou kvalitou.
Pilsner je prvým zlatým, jasným ležiakom a je známy už spomínanou veľmi mäkkou vodou, čo prispieva k jeho jemnej chuti. V dnešnej dobe tvorí približne 70% celkovej svetovej produkcie piva.

Zvyčajný sladový základ

Slad plzenský používaný podľa požadovaných špecifikácií.

BJCP

Ak vás zaujímajú jednotlivé pivné štýly, súhrnnú informáciu nájdete v aktuálne najkomplexnejšom a najuznávanejšom sprievodcovi pivných štýlov a ich charakteristík - BJCP Style Guidelines (2015), alebo v českom časopise Pivař, kde sú postupne prekladané jednotlivé štýly.

popis

Pilsner bol pôvodne známy svojou jemnou chmeľovou arómou a silnou horkosťou. Jeho zlatá farba a mierny obsah alkoholu a jeho mierne nižšia konečná dochuť mu dávajú hladkú sladovú chuť. Je vyrábaný pomocou spodných kvasníc pri teplote kvasenia okolo 10°C a s následným ležaním a zretím po dobu 30 dní. V súčasnosti sa rada plzenských pív rozšírila tak, že menej chmelené verzie a s nižšou stupňovitosťou sa teraz považujú za bežné ležiaky.

Opatrenia pri varení piva

Žiadne špeciálne!

Poznámka

V našich končinách pilsner nazývaný plzeň , je ženského rodu a skloňovaný/á podľa vzoru dlaň. V podniku si teda správne pýtame: “jednu plzeň” a nie “jeden plzeň”. Prípadne jedno plzenské (pivo).

VŠETKY ŠTÝLY
Tieto internetové stránky používajú súbory cookie. Prehliadaním webu a použitím príslušného nastavenia webového prehliadača vyjadrujete súhlas s ich používaním. Viac informácií tu