Prihlásenie:
Prihlasovacie meno/e-mail:
Heslo:
Registrácia Zabudol som heslo
Môj účet:

Header Background

RECEPT - Wayne Gray Rincon American IPA

  • Work Image

RECEPT - Rincon American IPA

Autor: Wayne Gray . Ďakujeme.
"Recept bol inšpirovaný Californským pivovarom Rincon Brewery a dôsledne konzultovaný so sládkom tohto pivovaru sídliaceho v oblasti Ventura County, California USA. Pivo je uvarené z piatich prestížnych amerických chmeľov, piatich sladov a ovsených vločiek. Pivo je varené infúznym spôsobom a chmeľovar pri tomto druhu piva trvá 60 minút. Do chmeľovaru sa ihneď na začiatku pridáva drevnatá škorica ( nikdy nie mletá! ) a k škorici sa do chmeľovaru pridávajú ešte pomarančové šupky ( pomarančová kôra ). 10 minút pred koncom chmeľovaru sa pridáva aj protafloc.
(Poznámka: Ak by sa rozhodol niekto použiť pomarančové šupky z čerstvého pomaranču tak ako to robí Rincon, je potrebné ich zaliať prevarenou vodou a aspoň 10 minút nechať lúhovať – nezakrývať. Tento postup opakovať 3krát. Ide o to, že ak boli pomaranče striekané nejakým prostriedkom, tak aby sme odbúrali zo šupky ,, chémický prípravok ,, ). Zvláštnosťou tohto chuťovo výborného piva je nižší obsah alkoholu na to, akú hodnotu horkosti máme vyjadrenú v IBU. Studené chmelenie je realizované približne na tretí deň, keď ustane taká tá búrlivá fermentácia. Studené chmelenie by v tomto prípade nemalo presiahnúť 4 dni. Množstvo chmeľu, ktoré sa používa na studené chmelenie predstavuje 4g/1l. ( Myslené je to tak, že všetky druhy chmeľu musia predstavovať na 1l/4g. Nikdy nie z každého druhu 4g/l! – to by bol masaker). Ideálne realizovať v hopspideru. Pri tomto pive je odporúčaný čas ležania aspoň 3 týždne.
Zvláštnosťou je, že aj v Amerike v Rincon pivovare ( ktorý je spojený s reštauráciou ) sa toto pivo servíruje najskôr po 3 týždňoch zretia pri teplote 2°C. Je to také malé pravidlo: Táto IPA sa podáva v rozmedzí 3-6 týždňov zretia. Podľa slov sládka z Rinconu: ,, Keby sa IPA servírovala skôr, ako je odporúčané, tak dochádzalo by k tomu, že chuťový profil piva by nebol ešte úplne vyzretý pre správny zážitok konzumenta. ,, Netreba zabudnúť aj na správnu teplotu servírovania, ktorá predstavuje 10°C-12°C. Pokiaľ by sa pivo podávalo výrazne podchladené, tak je veľmi veľká pravdepodobnosť, že konzument by nemusel dosiahnúť správny zážitok z tejto chutnej American IPA. Taktiež sa neodporúča pivo podávať ani moc teplé = Viac ako 14°C."

CHARAKTERISTIKA
  • VÝSLEDNÁ MLADINA: 25L
  • OG: 1056
  • FG: 1014
  • HORKOSŤ: 90 IBU
  • FARBA: 14 EBC
  • ALKOHOL: 6% ABV
Slady

Slad pale ale | 5,03 kg
Slad mníchovský svetlý | 0,11 kg
Slad viedenský | 0,23 kg
Slad red ale | 0,09 kg
Slad caramel 100 | 0,05 kg
Ovsené vločky | 0,23 kg

Rmutovanie

Vystieranie: 25L
Vysladzovanie: do 31L sladiny

Infúzie:
37°C | 15 min.
53°C | 20 min.
66°C | 30 min.
73°C | 65 min.
78°C | 25 min.

Toto sú časy, ktoré je potrebné dodržať pri varení v zariadení All in one. Dlhšie prodlevy sú vypočítané preto, lebo v zariadení all in one, je enzymatická výmena pomalšia, kedže slad sa nepremiešava, ale sladina preteká z hora na dol a procesy trvajú dlhšie ako pri varení v Brauhardware.

Chmelovar

60 min.

Chmeľ
Summit | 60 min - 32g + 1ks škorica + kôra z 1 pomaranča
Cascade | 20 min - 12g
Citra | 20 min - 12g
Nugget | 20 min - 12g
Columbus | 20 min - 12g
Cascade | 5 min - 9g
Citra | 5 min - 9g
Nugget | 5 min - 9g
Columbus | 5 min - 9g

Fermentácia

Kvasinky:
Kvasinky: Vrchne kvasné Muttons Premium Gold. Jednoznačne ako autor odporúčam urobiť dôkladný štartér. – Z výskumu som zistil, že správne rozbehnuté kvasinky dokážu ovplyvniť výslednu chuť piva až o 30% v pozitívnom slovazmysle čo sa týka chuťového profilu oproti použitu len rehydratovaných kvasiniek... ( ak môže mať pivo lepšiu chuť, tak ju jednoducho MUSÍ mať!!! )
Kvasenie : 18-20oC

DryHop
po 4 dňoch kvasenia dať suché chmelenie:
Cascade | DH- 24g
Citra | DH - 24g
Nugget | DH - 24g
Columbus | DH - 9g

Po vykvasení robievam pri tomto pive dôkladnejší Cold Crash. Vysvetlenie: Po vykvasení piva premiestním pivo do chladiaku, kde je teplota 2°C a ponechám pivo stáť aspoň 24 hodín. Potom ho z vrchu hadičkou samospadom odčerpám do inej vopred vydezinfikovanej nádoby, ale už bez spodnej usadeniný kvasiniek. Toto opakujem ešte 2krát. Zakaždým po 24 hodinách. Je to zdĺhavejšie, ale pivo sa nám odvďačí naozaj skvelou čírosťou a veľmi minimálnou – až zanedbateľnou usadeninou kvasiniek na dne fľašky.
Pre tých čo sýtenie realizuju dextrózou tak odporúčané množstvo je 6,5g/1l piva. Nafľaškované pivo ponecháme ešte 5-7 dní v teplote kvasenia. Teplota kvasenia je uvedená na kvasinkách Muttons Premium Gold. CCA 18-20oC.

ZÁVER

Pivo má veľmi lahodnú a voňavú chuť. Správna vyvážená horkosť, jemná chuť škorice a zamatová pena vďaka použitiu ovsenných vločiek. Taktiež veľmi jemné tóny karamelu. Odporúčam k pivu kvalitný Hovädzí Steak s bruscnicovou omáčkou! Proste taká správna 13ka, správne horká a voňavá po studenom chmelení.