Čokoládový tmavý slad Viking Malt je vyrábaný pražením zo sladu Plzenského. Konečná teplota a doba praženia sú o niečo nižšie v porovnaní s našim Čiernym sladom. Amylolytická aktivita tohto sladu je nulová. Množstvo fermentovateľného extraktu je pomerne nízke.
Chuť je spálená, horká a údená, ale nie tak intenzívna ako pri Čiernom slade. Môžeme pozorovať vôňu a chuť kávy a čokolády, ktoré dobre vyvažujú celkovú chuť.
Čokoládový tmavý slad je kvôli svojej silnej farbivosti používaný hlavne v Porteroch a Stoutoch, ale môže byť použitý taktiež v akýchkoľvek tmavých pivách ako napriklad Dark Ale. Dodáva pivu praženú chuť s náznakmi tmavej čokolády a kávy. Už s pomerne nízkymi dávkami sa môže pozorovať nárast farby spolu so zmenami chuti a arómy. Obyčajne sa používa sypanie do 5 - 10 %