PRI PRVOM PRIHLÁSENÍ DO NOVÉHO E-SHOPU SI PROSÍM RESETUJTE HESLO CEZ "ZABUDLI STE HESLO?"
CHARAKTERISTIKA
So 16 - 19% alfa horkými kyselinami Summit zdieľa miesto na vrchole horkých chmeľov spolu s odrodami ako Waimea a Apollo. Je to ďalšia patentovaná odroda. Summit bol predstavený v roku 2003 v USA.
VYUŽITIE
Summit je najčastejšie používaný na začiatku chmeľovaru pre horkosť, aj keď sa príležitostne používa aj ku koncu varu. Hlavnou výhodou použitia Summitu s jeho vysokou hodnotou alfa horkých kyselín je zníženie množstva chmeľu potrebného na varenie, čo šetrí peniaze a znižuje množstvo chmeľovej masy vo varni. Experimenty s neskorým pridaním Summitu alebo s dry-hopom priniesli rôzne výsledky a priaznivosť výsledného efektu bude závisieť od vášho osobného vkusu.
CHUŤ A ARÓMA
Summit je najčastejšie opísaný ako pikantný a bylinný, vrátane tónov kadidla, anízu a čierneho korenia. Často je znateľná cibuľa alebo cesnak. Ďalšie ľahšie arómy na pozadí môžu obsahovať pomaranče, grapefruity, mandarínky a mango.
PIVNÉ ŠTÝLY
Pale Ale, Extra Pale Ale, IPA
ALTERNATÍVY
Apollo, Bravo, Zeus, Warrior, Simcoe
SPÔSOB SKLADOVANIA
Posobením tepla, svetla a kyslíku chmeľ rýchlo degraduje. Týka sa to hlavne aromatických a horkých látok. Preto je ideálne skladovať chmeľ v chlade (ešte lepšie v mraze), v tme a vákuovaný.
NA STIAHNUTIE
Rok | 2020 |
Alfa kyseliny % | 17,0 |
Beta kyseliny % | 3,3 - 6 |
Co-Humulone % | 26 - 32,5 |
Celkové oleje mL/100g | 1,5 - 2,5 |
Myrcén % | 30 - 50 |
Humulén % | 15 - 25 |
Karyofylén % | 10 - 15 |
Farnesén % | <1 |