PRI PRVOM PRIHLÁSENÍ DO NOVÉHO E-SHOPU SI PROSÍM RESETUJTE HESLO CEZ "ZABUDLI STE HESLO?"
CHARAKTERISTIKA
Pôvod chmeľu Ahtanum je trochu záhadou. Bola to prvá chmeľová odroda, ktorá vyšla zo šľachtiteľského programu Yakima Chief Ranches. Hlavné ranče Yakima založili koncom 80. rokov tri rodiny pestovateľov chmeľu v tejto oblasti; Smiths, Perraults a Carpenters. Bol to Charles Carpenter, ktorý prvýkrát vysadil chmeľ v údolí Yakima v roku 1868. Na jeho usadlosť v Ahtanume vysadil chmeľové odrody, získané z majetku jeho otca. Chmeľ Ahtanum je teda pomenovaný podľa tohto miesta.
VYUŽITIE
Ahtanum sa najčastejšie používa v neskorších časoch chmelovaru na využitie jeho príjemnej arómy. Obzvlášť dobre sa dopĺňa s niektorými horkými odrodami chmeľu, ako napríklad Cascade (ako v prípade Stone - Pale Ale) alebo s Amarillom, možno dokonca aj s Mosaicom. Má však dostatok alfa kyselín na to, aby aj sám dodal miernu horkosť. Používa sa v single-hop svetlých pivách. Táto citrusová odroda je veľmi vhodná pre pšeničné štýly. Myrcénové oleje, ktoré produkujú grapefruitový / pomarančový charakter, sú také vysoké, že nadmerné používanie chmeľu môže tiež spôsobiť trochu kovovú chuť.
CHUŤ A ARÓMA
Ahtanum má unikátnu sladkú a korenistú citrusovú a kvetinovú stopu a tiež tóny jemných drevín. Je menej horký ako Cascade s výraznejšími tónmi grapefruitu v porovnaní s Willamette. Niektoré bežné deskriptory arómy spojené s Ahtanumom zahŕňajú: pelargónie, čajové struky, kvety jabĺk a bazovník.
PIVNÉ ŠTÝLY
IPAs & Pale Ales, Hefeweizen, Bitters, California Common, American Amber, American Brown, American Wheat, Lagers
ALTERNATÍVY
SPÔSOB SKLADOVANIA
Posobením tepla, svetla a kyslíku chmeľ rýchlo degraduje. Týka sa to hlavne aromatických a horkých látok. Preto je ideálne skladovať chmeľ v chlade (ešte lepšie v mraze), v tme a vákuovaný.
NA STIAHNUTIE
Rok | 2021 |
Alfa kyseliny % | 5,3 |
Beta kyseliny % | 5 - 6,5 |
Co-Humulone % | 30 - 35 |
Celkové oleje mL/100g | 0,8 - 1,5 |
Myrcén % | 50 - 55 |
Humulén % | 16 - 20 |
Karyofylén % | 8 - 11 |
Farnesén % | <1 |