
Pôvodný recept výrobcu sladu Viking Malt.
Viking Dark Bock je pivo obsahujúce pomerne veľké množstvo našich špeciálnych sladov. Farba je tmavo hnedá s medeným odtieňom, zatiaľ čo pena je dlhotrvajúca so sviežo svetlou farbou. Chuť je plná, s príchuťou toastov a karamelových tónov. Úroveň horkosti príjemne podporuje karamelovo-sladovú chuť.
CHARAKTERISTIKA

FG: 1016
HORKOSŤ: 25 IBU
FARBA: 67 EBC
ALKOHOL: 6,9% ABV
SLADY

Slad mníchovský tmavý | 42%
Slad plzenský | 41%
Slad karamelový 100 | 10%
Slad karamelový 200 | 5%
Slad čokoládový svetlý | 2%
RMUTOVANIE

Pomer pri vystieraní slad kg : voda l = cca 1 : 2,6 - 3
Odporúčané pH: 5,6
Infúzie:
57°C 15 min.
65°C 30 min.
73°C 10 min.
77°C 1 min.
CHMELOVAR

120 min.
Hallertau Hersbrucker od začiatku chmelovaru
FERMENTÁCIA

German Bock Lager yeast, White Labs #WLP833
12 dní pri 11°C, následne 4 dni pri 13°C + 7 dní pri 1°C
Pôvod a popis pivného štýlu BOCK
Bock je silný ležiak, pôvodne z Nemecka s dlhou históriou, siahajúcou až do 14. storočia a mesta Einbeck. Pivovary z iných miest sa neskôr tiež naučili pripravovať tento skvelý ležiak a lepšie sa oboznámili s menom Bock. Keďže sa v Mníchove, v okrese Einbeck, odkiaľ toto pivo pochádza, vyslovovalo ako “ein Bock” (“cap”), začalo sa toto pivo nazývat “Bock”, z čoho pramení aj zvyk zobrazovať na fľašiach capa až do dnešnej doby. Bock je tradične sezónne pivo, konzumované v období vianoc a na jar v období Veľkej noci. Toto pivo sa zriedkakedy predáva po celý rok. Pivo tohto štýlu bolo po dlhú dobu konzumované mníchovskými mníchmi ako zdroj energie v období pôstu.
Pôvodne pivo štýlu Bock, malo silne medenú farbu, bolo slabo chmelené a malo sladovú chuť. V dnešnej dobe existuje niekoľko rôznych štýlov. Doppelbock, silnejšia a viac sladová verzia. Maibock, alebo helles bock, ako svetlá a viac chmelená verzia, alebo Eisbock, vyrábané zmrazením finálneho produktu (zvyčajne Doppelbocku) a odobratím ľadu. Taktiež sú varené podobné verzie so sypaním viac ako 50% pšeničného sladu.
