
Pôvodný recept výrobcu sladu Viking Malt
American IPA je svetlé výrazne chmelené pivo s intenzívnou sladovosťou, prekrývanou chmeľovou horkosťou (podľa BJCP 40 - 70 IBU) a zámorskou (New World) chmeľovou arómou - citrusovou, ovocnou, kvetinovou a podobne. Je jedným z najpredávanejších pivných štýlov v remeselnom pivovarníctve. Kľúčom sú dobre skladované nové odrody chmeľu, neutrálne kvasnice s nízkym obsahom esterov a samozrejme svetlé slady s trochou pšenice a špeciálnych sladov na vyváženie horkosti.
CHARAKTERISTIKA

VÝSLEDNÁ MLADINA: 25L
OG: 1063
FG: 1014
HORKOSŤ: 55 IBU
FARBA: 14 EBC
ALKOHOL: 6,4% ABV
SLADY

Slad plzenský | 5,4 kg
Slad pšeničný | 0,7kg
Slad mníchovský svetlý | 0,5 kg
Slad karamelový 100 | 0,1 kg
Slad karamelový 150 | 0,1 kg
RMUTOVANIE

Vystieranie: 22L + Vysladzovanie: 13L
Infúzie:
66°C 60 min.
71°C 15 min.
76°C 5 min.
CHMELOVAR

80 min.
Magnum | 60 min - 19g
Magnum | 15 min. - 19g
Centennial | 10 min. - 50g
Simcoe | 5 min. - 36g
Citra | 1 min. - 100g
FERMENTÁCIA

Safale US05 - 1 ba
7 dní pri 18°C - 20°C
potom stáčanie do fliaš (dextróza | 6g/l)