Pestovanie jemného aromatického chmeľu má v Českej republike tisícročnú tradíciu. Žatecký chmeľ je jemný poloraný aromatický chmeľ pestovaný v Žateckej chmelárskej oblasti, ktorý je vďaka svojim výnimočným vlastnostiam používaný pivovarmi na celom svete. V pivovarníckom priemysle, hlavne pri výrobe kvalitných značkových pív zaujímá Žatecký chmeľ nezastúpiteľné miesto. S použitím Žateckého je možné vyrobiť pivo s jemnou a lahodnou chmeľovou arómou.
jemná chmeľová
Ve forme lisovaného chmeľu alebo peliet sa používa predovšetkým na finálne chmelenie piva (20 - 5 minut pred koncom chmelovaru). Žatecký chmeľ dodává pivu príjemnú a vyrovnanú chuť a vôňu. Je veľmi bohatý na polyfenoly. Vyrovnaný pomer alfa a beta horkých látok spôsobuje spolu s jedinečným obsahom chmeľových olejov nenapodobiteľný charakter chuti piva. Žatecký chmeľ je používaný ako prostriedok formujúci konečnú vyváženú chuť masovo vyrábaných pív.
Všetky druhy ležiakov, Český ležiak, Ležiak plzeňského typu, Pšeničné pivá.