Autor: Patrik Hutta - Huttawar. Ďakujeme.
Ľahko pitelné, osviežujúce svetlé vrchne kvasené pivo. Chuťou je porovnateľné s prémiovými českými ležiakmi. Stredne plné až plné telo piva. Vyváženú horkosť zaručuje žatecký červeňák, ktorý je v pomere 5g/l pridaný na 48 hodín aj na studené chmelenie. Vôňa je prijemne jemná, chmeľová. Ideálna voľba na leto. Na zdravie.
Kölsch, ako ho poznáme dnes, patrí medzi novšie pivné štýly. Jeho základné parametre a postavenie typického kolínskeho piva stanovilo 24 pivovarov Kolínskym dohovorom v roku 1986. Kölsch sa smie nazývať len pivo varené v Kolíne a jeho blízkom okolí, jedná sa o svetlé zvrchu kvasené pivo varené podľa Reinheitsgebot z roku 1516 a smie sa podávať len v typických úzkych pohároch.
CHARAKTERISTIKA
VÝSLEDNÁ MLADINA: 25L
OG: 1048
FG: 1011
HORKOSŤ: 30 IBU
FARBA: 9 EBC
ALKOHOL: 5,2% ABV
SLADY
Slad plzenský | 4,2 kg
Slad mníchov svetlý | 0,5 kg
Slad viedenský | 0,5 kg
RMUTOVANIE
Vystieranie: 18L + Vysladzovanie: 15L
Infúzie:
53°C | 20 min.
66°C | 30 min.
72°C | 30 min.
76°C | 15 min.
CHMELOVAR
FERMENTÁCIA
Safale K-97 / 1bal
DryHop
ŽPČ | DH - 125g
6-8 dní pri teplote 18-20°C
potom stáčanie do fliaš (dextróza | 6g/l)