Náš recept - BY PAKT
Počuli ste už o pive White Stout? Pili ste to už? Varili? Chutilo? My sme pred časom dostali jeden na ochutnávku od kamoša domovariča (Jaslo) a odpadli sme. Hneď sme vedeli, že to musíme doma tiež skúsiť a tak sme si zostavili intuitívne recept a k tomu konzultovali nejaké veci ohľadom ingrediencií (Lukáš).. Uvarili sme, odpadli sme zasa. Neskutočná kombinácia chutí a vôní kávy, čokolády a vanilky zakomponovaná do ľahkého svetlého piva. No proste - treba skúsiť, a nie raz.
CHARAKTERISTIKA
VÝSLEDNÁ MLADINA: 25L
OG: 1058
FG: 1018
HORKOSŤ: 20
FARBA: 18 EBC
ALKOHOL: 5,4% ABV
SLADY
Slad pale ale | 3,7 kg
Slad caramel 30 | 0,6 kg
Slad ovsený | 0,7 kg
Slad golden ale | 0,3 kg
Slad cookie | 0,3 kg
Slad dextrínový | 0,6 kg
RMUTOVANIE
Vystieranie: 22L + Vysladzovanie: 12L
Infúzie:
vystrieť do 63°, zvýšiť na 66°
66°C 30 min.
72°C 30 min.
78°C 5min
CHMELOVAR
60 min.
Mandarina Bavaria | 60 min - 15g
Simcoe | 30 min - 6g
Laktóza | 15 min - 500g
Mandarina Bavaria | 10 min - 25g
FERMENTÁCIA
Kvasinky
Fermentis SafAle US-05 / 1bal
DryHop
1 vanilkový lusk (pozĺžne rozrezať lusk, vyškabať vnútro, dať luhovať celé aj s luskom)
100g drvené kakaové bôby
50 g káva (podrviť)
100g dubové chipsy vanilla
(všetky tieto ingrediencie treba predtým luhovať v obľúbenom alkohole /brandy, whisky, vodka/ najmenej 5-7 dní, a potom osadiť po búrlivom kvasení do nádoby na 3-4 dni)
6-8 dní pri teplote 18-20°C
potom stáčanie do fliaš (dextróza | 6g/l)