Náš recept - BY PAKT
Zámer bol vytvoriť pivo, ktoré by sa hodilo k Vianociam ako farbou, tak aj chuťou a vôňou - proste takú plnotučnú tekutú vianočnú sušienku:). Voľbou sladov (inak už tie zavoňali pri vystretí neskutočne:) a rmutovacej schémy sme vytvorili ejl, ktorý je na jednej strane svojou intenzitou vhodný na chladné zimné večery, ale je zároveň veľmi dobre piteľný, aby neomrzel po pár dúškoch. Chmelenie sme cielili na nižšiu intenzitu horkosti a tak, aby aróma len doplnila a dala vyniknúť použitému koreniu. Výsledok navyše umocnili kvasinky s nižším stupňom prekvasenia, ktoré sa svojim chuťovým a aromatickým profilom k nášmu zámeru výborne hodili. Skol
CHARAKTERISTIKA
VÝSLEDNÁ MLADINA: 25L
OG: 1060
FG: 1023
HORKOSŤ: 23
FARBA: 26 EBC
ALKOHOL: 5,6% ABV
SLADY
Slad red active | 3,2 kg
Slad golden ale | 3,2 kg
Slad cookie | 0,7 kg
RMUTOVANIE
Vystieranie: 23L + Vysladzovanie: 12L
Infúzie:
vystrieť do 63°, zvýšiť na 66°
66°C 20 min.
72°C 35 min.
78°C 5min
CHMELOVAR
FERMENTÁCIA
Kvasinky
SafAle T-58 / 1bal
6-8 dní pri teplote 18-20°C
potom stáčanie do fliaš (dextróza | 6g/l)